Historie

In het kort de historie
De originele archiefversie van Gillette
King G. Gillette

In het kort de historie
September 2006

In september 2007 bestond de Gillette Company 105-jaar. De naam van één man die staat voor het succes van ruim één eeuw:
King Camp Gillette
. Toen het eerste "veiligheidsscheerapparaat met verwisselbaar scheerblad" op de markt kwam, werd een nieuw tijdperk in scheren ingeluid.

King C. Gillette kwam op het idee een scheerblad te ontwikkelen dat na gebruik weggegooid kon worden. Samen met William Painter, die de wegwerp kroonkurk had uitgevonden en er tevens flink geld mee had verdiend, ontwikkelde hij het scheermesje. In september 1901, 2 jaar nadat hij het prototype had ontwikkeld, werd de  "American Safety Razor Company" opgericht en startte de productie en verkoop in een winkel boven een vismarkt in de haven van Boston. Het hart van het veiligheidsscheerapparaat was een dun flexibel scheerblad dat gebogen in een houder zat en onder een bepaalde hoek over de huid kon worden geleid. Bij een klapscheermes was het nodig om het te slijpen wanneer het bot geworden was. Een scheermesje het werd simpelweg vervangen door een kostbaar nieuw mesje. Enkele jaren later werden slijpmachientjes uitgevonden die het mogelijk maakte meerdere malen mesjes te slijpen om zodoende geld te besparen.

In het eerste jaar werden slechts 51 scheerapparaten en 168 scheerbladen verkocht. In 1904 nadat hij patent had gekregen, wordt het sensationele aantal van 90.000 scheerapparaten en 1,2 miljoen scheerbladen geproduceerd en verkocht. In Londen werd later een verkoopkantoor en in Parijs een fabriek gebouwd.
Na de eerste wereldoorlog besloot de president van Amerika dat een door Gillette samengesteld pakket tot de standaard legeruitrusting moest behoren. Dit was de grote doorbraak en financieel werd ruimte gemaakt voor verdere ontwikkeling waardoor dit een uitgesproken massaproduct werd en de concurrenten in Europa, Schick, Braun en Wilkinson, ver op achterstand werden gezet.
De technologische ontwikkeling van de 20ste eeuw laat zich ook zien binnen het natscheren. Tijdens de 40-er jaren zorgde een scheerblad dispenser voor gemakkelijker verwisselen en bewaren van scheerbladen. In de 50-er jaren kon het scheerapparaat worden ingesteld op huidtype en baardgroei.
Het roestvast stalen en latere platina veredelde scheerblad werd ontwikkeld in de 60-er jaren.

In het begin van de 70-er jaren kwam Gillette als eerste op de markt kwam met een dubbel scheerblad. Aan het einde van deze periode werden zelfs scheerapparaten met een beweegbaar scheerkop geïntroduceerd.

Eind jaren 80 is de ontwikkeling versneld. Glijstrips deden hun intrede om het scheren makkelijker te laten verlopen. Het Sensor Excel systeem heeft verende dubbele scheerbladen en zachte ribbels. De Mach-3 met zijn uniek 3-voudig scheerblad. Dit leidde tot het grootste verkoopsucces tot nu. Onlangs heeft Gillette de Fusion power met 5 powerglide mesjes om de druk te reduceren bij maximaal comfort. Ik denk dat over enkele jaren er krabbers zijn met 15 mesjes onder elkaar want gekker kan het niet meer.

In 1994 werd met de Sensor for Woman een nieuwe doelgroep ontdekt. Sindsdien worden alle nieuw ontwikkelde scheersystemen aangepast ook voor haarverwijdering bij vrouwen, ja zeker voor okselhaar, bovenlippen en plaatsen waar mannen alleen maar van dromen. Het meest recente voorbeeld hiervan is de Gillette Venus.
Maar het is niet alleen het succes op het gebied van natscheren wat The Gillette Company heeft gemaakt tot wat het vandaag is. Toen in 1967 het toenmalige Braun AG werd overgenomen had deze onderneming met de legendarische "Sixtant" een doorbraak in het elektrisch scheren
bewerkstelligd. Hiermee kon Gillette (Braun) klanten winnen die sceptisch stonden tegenover droogscheren en begaf zich hiermee op de markt met duurzame consumentenproducten.
Duracell werd in 1997 aan de Company toegevoegd.
In totaal werken er 35000 medewerkers en wordt in meer dan 20 landen geproduceerd.

De originele duitse archiefversie van Gillette
Berlijn maart 1981

King C. Gillette
Vertaling van Gillette Company website

Menigeen zal het zijn ontgaan maar in september 2002 bestond de Gillette Company 100-jaar. Echter gezien de wereldwijde reorganisatie met gedwongen ontslagen was het toen niet het juiste moment dit te vieren. Vanaf de website van de Gillette Company komt het volgende vertaald artikel.

Eerste veiligheidsscheermes
King C. Gillette deed de uitvinding van de eeuw en werd hiermee een van de bekendste mannen in de wereld. Toen het eerste "veiligheidsscheerapparaat met verwisselbaar scheerblad" op de markt kwam werd niet alleen een nieuw tijdperk in scheren ingeluid maar ook de fundering voor de succesvolle ontwikkeling van een wereldwijde onderneming.

Wegwerpmesje
King C. Gillette kwam op het idee een scheerblad te ontwikkelen dat gewoon na gebruik weggegooid kon worden. Dit kwam onder andere door William Painter die de kroonkurk had uitgevonden en er tevens flink geld mee had verdiend en door de eindeloze ergernis over een bot scheermesje. In september 1901, 2 jaar nadat hij het prototype had ontwikkeld, werd de  "American Safety Razor Company" opgericht en startte de productie en verkoop in een winkel boven een vismarkt in de haven van Boston.

Flexibel
Het hart van het veiligheidsscheerapparaat was een dun flexibel scheerblad dat gebogen in een houder zat en onder een bepaalde hoek over de huid kon worden geleid. Dit is belangrijk voor veilig en pijnloos scheren. Anders dan bij een vouwmes was het niet nodig om het te slijpen wanneer het bol geworden was. Het werd liet simpelweg vervangen door een nieuw en bespaarde daardoor het arbeidsintensieve slijpen met slijpdoosjes.

Explosieve groei

In het eerste jaar werden slechts 51 scheerapparaten en 168 scheerbladen verkocht. In 1904 nadat hij patent had gekregen word het sensationele aantal van 90.000 scheerapparaten en 1,2 miljoen scheerbladen geproduceerd en verkocht.

Overzee
Na de oprichting van het eerste overzeese verkoopkantoor in Londen en een fabriek in Parijs werd in 1905 het eerste dividend uitgekeerd. Echter de grote doorbraak kwam door de eerste wereldoorlog. Onder de erbarmelijke hygiënische omstandigheden in loopgraven en bunkers moesten de soldaten zich scheren om gasmaskers goed sluitend op de huid te laten passen en bleek het veiligheidsmes een prima uitkomst.

Ontwikkeling
De technologische ontwikkeling van de 20ste eeuw laat zich ook zien in de ontwikkeling binnen het natscheren. Tijdens de jaren '40, zorgde een scheerbladdispenser voor gemakkelijker wisselen en bewaren van scheerbladen. In de 50-er jaren kon het scheerapparaat worden ingesteld op huidtype en baardgroei. Het roestvast stalen en later platina veredelde scheerblad  werden ontwikkeld in de 60-er jaren, terwijl in het begin van de 70-er jaren Gillette als eerste op de markt kwam met een dubbel scheerblad. Aan het einde van deze periode werden zelfs scheerapparaten met een beweegbare scheerkop geïntroduceerd. Vanaf het eind van de 80-er jaren is de ontwikkeling versneld. Glijstrips deden hun intrede om het scheren makkelijker te laten verlopen. Het Sensor Excel systeem heeft verende dubbele scheerbladen en zachte ribbels, de Mach-3 met zijn uniek 3-voudig scheerblad en nu de Fusion die 4 bladen en een extra blad op de kop voor de fijne afwerking van bakkebaarden en snorretjes. Bovendien is er ook een elektrisch met door Duracel aangedreven batterijen vibrerende uitgave.

Vrouwen
Met de Sensor for Woman uit 1994 werden vrouwen als doelgroep ontdekt. Sindsdien worden alle nieuw ontwikkelde scheersystemen aangepast ook voor haarverwijdering bij vrouwen. Het meest recente voorbeeld hiervan is de Gillette Venus.

Elektrisch scheren
Maar het is niet alleen het succes op het gebied van natscheren wat The Gillette Company heeft gemaakt tot wat het vandaag is. Toen in 1967 het toenmalige Braun AG werd overgenomen had deze onderneming met de legendarische "Sixtant" net een doorbraak in het elektrisch scheren bewerkstelligd. Hiermee kon Gillette klanten winnen die sceptisch stonden tegenover droogscheren.