Krantenartikelen

Een bloedende hals voor een scheermes

Een wonderlijke verzameling

Verzamelen is niet voor simpele geesten

Een bloedende hals voor een scheermes
De Limburger / Limburgs Dagblad 19 december 2006. Emil Visser.

Eigenlijk begon het leven voor Hans Wielens in 1904 met het moment King Camp Gillette octrooi aanvroeg op het verwisselbare scheermes. Zonder Gillette zou het leven er heel anders hebben uitgezien.

Hans Wielens zit er goed geschoren bij. Het kan ook niet anders. Zijn passie is scheren. Nat scheren. Die passie kreeg hij letterlijk overgedragen door zijn grootvader, toen deze hem een handjevol scheermesjes cadeau deed.
"Dat waren de eerste glinsterende metaaltjes in mijn bezit", spreekt Wielens. Hij glundert nog steeds bij de gedachte aan toen. "Ik weet helaas niet meer precies welk jaar het was, maar dat moet ongeveer 35 jaar geleden zijn. Toen ik aan een collega vertelde over die scheermessen, kwam hij nog eens met zestig stuks aanzetten. Vanaf dat moment wilde ik maar één ding. Zoveel mogelijk scheermessen verzamelen." Zie het resultaat. Duizenden mesjes, bussen scheerschuim, messenslijpers en krabbertjes, onder andere afkomstig uit o.a. de Verenigde Staten, Rusland, Indonesië en Hong Kong.

De "scheermessenkoning" is vooral trots op zijn messenslijpers. "Eigenlijk zijn alle messenslijpers erg bijzonder". Ongeveer tien jaar na het eerste scheermesje van Gillette, in 1904, kwamen de eerste slijpers op de markt. Het absolute pronkstuk voor mij is een Amerikaans apparaatje uit 1915. Ondanks een paar roestplekjes, ziet het machientje er nog puik uit. En 90 jaar na de productie, slijpt het nog als nieuw. "Achter de werking van dit exemplaar zit erg veel denkwerk", legt Wielens uit. "Deze is zo bijzonder dat daar nu makkelijk een paar honderd euro voor betaald wordt". Natuurlijk bezoekt de Gelener veel rommelmarkten en scheerbeurzen om zijn verzameling aan te vullen, maar een groot deel van zijn collectie is hij tegengekomen op de plek waar de scheerattributen behoren te staan: in de kapsalon. "Altijd wanneer ik op vakantie was of voor mijn werk in het buitenland verbleef, bezocht ik de plaatselijke kapper. Natuurlijk liet ik mij daar ook knippen en scheren. Dat vond ik wel leuk, even kijken hoe het er aan toe gaat. Na afloop vroeg ik bovendien wat scheerspullen mee." Tijdens die kappersbezoekjes in exotische oorden, kwam Wielens niet altijd zonder kleerscheuren thuis. "In Turkije stapte ik een keer met een hevig bloedende hals uit de kappersstoel. Een bot mesje had me bijna de keel doorgesneden. Ja, ik heb veel over voor een paar mesjes". Minder ernstig was een dronken Hongaarse barbier. "Die had tijdens een knipbeurt van een halfuur met gemak anderhalve liter bier weggedronken. Het grappige was dat zijn bierglas links van mij stond. Dat resulteerde in een bijna kale linkerhelft en een langharige rechterkant. Ik kon wel een paar messen meenemen uit zijn zaak."

Het meest wonderbaarlijke moment rond zijn collectie maakte Wielens vijftien jaar geleden mee. Zijn opmerkelijke scheermessenverzameling viel destijds een rijke Amerikaan op. "Die bood grof geld om mijn hele scheercollectie over te nemen. Voor 7000 dollar wilde hij alles hebben, van scheerschuimbus tot klapmes. Ik sloeg zijn aanbod af. Ik was verliefd op mijn collectie."
 


Een wonderlijke verzameling
De Trompetter13 augustus 1980. Ben Severens

Niet weinig mensen vullen hun vrije tijd met het aanleggen van een uitgebreide verzameling attributen, waarvan en de stille hoop koestert er ooit nog eens munt uit te kunnen slaan. U kent ze allemaal. De een is dol op postzegels, de ander op pasmunt, de vermogende verzamelaar vergaart oldtimers, weer een ander is in zijn sas met een vreemdsoortige en zeldzame vlinders, terwijl kleine Jan verzot is op sigarenbandjes. Allemaal niet zo vreemd. Echter, de wonderlijke en zeer gevarieerde verzameling van de Geleendenaar Hans Wielens zal menigeen verbaasd doen opkijken. Hij is namelijk in het bezit van ruim vijftienduizend scheermesjes. Onze redacteur ging bij die snedige meneer op visite en viel van de ene verbazing in de andere.

OPA
Omdat de heer Wielens over een naar onze mening bepaald niet alledaagse verzameling beschikt wordt voorzichtig naar de eerste schreden van die hobby geïnformeerd. Hij zegt:”Twee dagen na mijn eerste heilige communie was ik op bezoek bij mijn grootvader in het bejaardenhuis. Toevallig deed hij in zijn luie stoel een middagdutje. Ik nam intussen de gelegenheid te baat een beetje rond te neuzen. Spoedig viel mijn oog op een antieke tabaksdoos waarin een slordige vijftig mesjes waren opgeslagen. Ik nam bezit van het doosje en maakte mij er ijlings mee uit de voeten. Thuis aangekomen verdween ik naar mijn slaapkamer en bezag de scheermesjes vertederend en besloot een verzameling aan te leggen van die fraaie glinsterende metaaltjes. Een dag later bracht ik het tabaksdoosje retour en beloofde mijn opa nooit meer iets mee te nemen zonder dat hij ervan wist. Dat vond mijn grootvader aardig en ik mocht de mesjes houden. En voila, de eerste schreden waren gezet en het verzamelen van scheermesjes kon een aanvang nemen.”

PROMINENTEN
Bijzonder trots is hij op het prominentenalbum. In dat mapje bevinden zich mesjes van een zeldzaam kaliber. Zo bezit hij een mesje van wereldkampioen wielrennen Jan Raas, waarmee de coureur zich ’s morgens voor de titelstrijd in Valkenburg van zijn beenharen ontdeed. Hij bezit eveneens een mesje dat hij koestert als een kostbaar kleinood. Het exemplaar werd hem door een lid van een Japanse expeditie ter hand gesteld. Dat mesje bevond zich en een metalen bakje dat ontdekt werd op Nova Zembla. Bovendien ontbreken de mesjes van de bekende Nederlanders niet in zijn verzameling. Een kleine greep: de violist Herman Krebbers, ruimtevaartdeskundige Chriet Titulaer, nieuwslezer Fred Emmer, ex-ajacied Simon Tahamata, de schrijvers Harrie Mulisch, Aa
rt Gisolf en acteur Henk Molenberg.

DOLLARS
Voor zover bekend is de heer Wielens een van de weinige Nederlanders die zich met deze uitzonderlijke hobby bezighouden. Een nogal vermogende Amerikaan heeft hem nog niet zo lang geleden zevenduizend dollar voor zijn verzameling geboden. Hans Wielens: “Ik ben wel goed, maar niet in het minst gek. Mijn verzameling is voor geen goud te koop. Bovendien maakt de tijd die ik ermee bezig ben geweest het hele handeltje onbetaalbaar. Want zeg nou zelf, zo’n verzameling heeft niet iedereen. En daar mag gerust het hoofd een voor in de nek. Wat u ?”

ONDERWEG
Per week schrijft de heer Wielens tien tot vijftien brieven naar mensen in Nederland of ver daarbuiten met het verzoek hem een mesje te sturen. Van ongeveer honderd aangeschrevenen heeft hij nog altijd geen antwoord, al druppelen met de regelmaat van de klok reacties in zijn brievenbus. Niet zelden stuurt men de Geleendenaar de complete houder, waarin het mesje geklemd zit. Omdat hij de Engelse taal
niet helemaal machtig is worden zijn verzoeken weleens verkeerd begrepen. Wat bijvoorbeeld te denken van oliemagnaat Paul Getty die de Geleendenaar een oud elektrisch scheerapparaat toezond. Hij heeft goede hoop binnenkort nog een paar fraaie exemplaren te ontvangen. Hij zegt: “Dat klopt. Een vriend van me heeft een leuke brief opgesteld en die heb ik naar Telly Savalas gestuurd. En dat lijkt mij toch iemand waar ik nog wat van kan verwachten. Ik ben daar eigenlijk wel van overtuigd.”
De verzameling van de Geleendenaar is in een veertigtal speciaal voor dat doel gefabriceerde albums ondergebracht. Vooraleer een mesje in het album terecht komt krijgt het een zorgvuldige anti-roest behandeling. De heer Wielens: “Jazeker, want het zou doodzonde zijn wanneer zo’n zeldzaam exemplaar na verloop van tijd zou breken door een roestaantasting. Kijk eens, daarvoor heeft het me vaak teveel moeite gekost om in het bezit te komen van zo’n scheermesje. En ik denk toch dat goed verzorgen van de spullen voor iedere verzamelaar van belang is.”

TIBET

Tot slot willen wij u een fraaie anekdote van de Geleense verzamelaar niet onthouden. De heer Wielens: “Jaren geleden schreef ik een brief naar een lid van een Tibetaans Boeddhistische sekte. Ik had hem in Amsterdam ontmoet en we spraken af elkaar van tijd-tot-tijd te zullen schrijven. In een van mijn eerste brieven vroeg ik hem om een scheermesje. Enkele maanden later kreeg ik antwoord op die brief. In de omslag bevond zich een nogal uitvoerige brochure over Boeddhisme. Waarschijnlijk wilde hij mijn interesse wekken voor dat geloof. Gelukkig had hij ook een fraai mesje bijgesloten. En wat dat Boeddhisme betreft: "Ik wil voorlopig toch nog wel even Rooms Katholiek blijven.”

 

Verzamelen is niet voor simpele geesten.

Verzamelen is een publiek gegeven, alleen weet het publiek dat nog niet. In die one- liner zit de hele filosofie vervat van het eerste Euro Collectors Festival dat vanaf 2006 jaarlijks in Flanders Expo in Gent gaat plaatsvinden.
Het moet de grootste beurs van unieke verzamelingen en merkwaardige collecties worden ooit in België gehouden. Verzamelen is niet alleen iets voor simpele zielen. Het is de hoogste tijd dat het verzamelen serieus wordt genomen. Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die gepassioneerd aan het verzamelen is geslagen. Wellicht zijn er een paar honderdduizend actieve collectioneurs.
Je kan het zo gek niet bedenken of de mens verzamelt het. Klassiekers zijn nog altijd postzegels, munten, Jacques-prentjes, sigarenbandjes, telefoonkaarten en de flippo's. Maar ook schelpen, aanstekers, zelfklevers, koffiemelkcups, wijnetiketten, speelgoed, vlinders, exotische bloemen, gadgets van coca-cola en dobbelstenen. En wat dacht je van suikerklontjes, scheerartikelen, stenen van kloosters, luiers (ongebruikte), pispotten, slipjes, haarspelden, veters, scharen en stropdassen om maar wat te noemen. Ook zijn er fervente verzamelaars van alles wat met een of andere bekende mens te maken heeft. Van het ondergoed van Madonna, (schaam)haar van Terry Savalas tot de originele speeches van J.F.Kennedy. "Het begint allemaal heel onschuldig," weet Hans Wielens een verwoed razorlogist, zeg maar scheermesverzamelaar. Ik begon mijn verzameling heel bescheiden. Maar al vlug had ik door dat je je moest specialiseren om boven de middelmaat uit te steken.
Maar veel verzamelaars weten niet dat er organisaties bestaan waar je terecht kunt voor informatie of waar je spullen kan ruilen. Daarom komt er nu een grote internationale Euro Collectors Festival in Flanders Expo te Gent waar de verzamelaar kennis kan maken met alle mogelijke takken van de verzamelcultuur.
Op de beurs worden honderden verzamelingen geëxposeerd, kan gekocht, verkocht of geruild worden. Verzamelen is een van de meest onderschatte sociale bezigheden van een mens. In de marge van de beurs wordt ook voor het eerst een Europese verzamelaar van het jaar gekozen.
Een jury uit zeven landen zal de origineelste en waardevolste verzameling bekronen.
www.scheerspul.nl