Scheerinformatie

De taal van borsthaar
Cursus scheren
Mannen houden niet van scheren
Schaamrood
Basisstijlen mannelijk gezichtshaar
Dikke van Dale
Limburgs dialect

Mannen houden niet van scheren
Bron: Scheermonitor Trendbox november 2005

Twee op de drie Nederlandse mannen beschouwen scheren vooral als een noodzakelijk kwaad. Een kwart voelt zich na een scheerbeurt echter juist als herboren.
Bijna geen man ontkomt er aan: scheren. Twee op de vijf Nederlandse mannen melden een lichte baardgroei te hebben. Een even grote proportie valt in de categorie Ruud Lubbers, terwijl de resterende zestig procent meent dat de eigen baardgroei zo ongeveer gemiddeld is. Naarmate de leeftijd oploopt, neemt de dagelijkse baardgroei toe, maar bijna elke mannelijke zestien plusser scheert zich - zo zijn de feiten.

Mes of apparaat?
Scheren met het mes heeft nog immer de voorkeur boven het scheerapparaat, de pogingen om ‘nat elektrisch’ populair te maken ten
spijt. Vooral in de omvangrijke leeftijdsgroep 25-49 jaar is het scheermes populair. Het gemak van een elektrisch apparaat wordt vooral door jongeren en senioren op prijs gesteld. Het elektrisch natscheren (je moet er maar opkomen) behoort inmiddels tot de al dan niet dagelijkse routine van zo’n tien procent van de mannen. Dat zijn vooral jongeren, wat doet vermoeden dat er nog wel toekomstmuziekzit in deze tussenvariant.

  Elektrisch of scheermes
Allen 45% 64%
16-24 jaar 56% 52%
25-34 jaar 39% 73%
35-49 jaar 40% 68%
50 jaar en ouder 50% 59%

Merken & producten
Gillette is als het om scheerschuim en mesjes gaat de sterke marktleider, maar merken als Nivea for Men, Sanex, en Wilkinson kloppen nadrukkelijk aan de poort. Bij de leveranciers van scheerapparaten is Philips de absolute koploper, ver voor Braun. De scheerkwast wordt nog door één op de zeven mannen wel eens gebruikt, vooral echter ouderen – die kwast gaat er op termijn dus uit. Datzelfde lijkt te gelden voor het klassieke scheerspiegeltje, hoewel ook sommige jongere mannen dat nog wel een leuk hebbeding lijken te vinden. Vooruit, daar kan vast wel een kekke promotie voor worden verzonnen. ‘Maak je eigen scheerspiegel’, naar analogie van de hoogst persoonlijke bankpassen?

Wie maakt scheren leuk?
Als tweederde van de Nederlandse mannen scheren primair als noodzakelijk kwaad ziet, is het logischerwijze de vraag welke partij scheren voor deze populatie leuk(er) kan maken. Het is niet voor niets, dat bijna de helft van de scheerders de scheerbeurt in elk geval één dag in de week overslaat. Die vlassige en misschien ook wel trendy pluizen & stoppels zijn vooral terug te vinden bij jongere mannen. Het regime is bij 50-plussers beduidend strenger. Aardig detail is ook dat jongere mannen zich verhoudingswijs zeer vaak ’s avonds scheren, waar 50-plussers dat in negen op de tien gevallen ’s ochtends doen.

  ’s Ochtends of ’s avonds
Allen 73% 21%
16-24 jaar 48% 47%
25-34 jaar 71% 23%
35-49 jaar 69% 23%
50 jaar en ouder 90% 07%

Smeersels & geurtjes
Ruim de helft van de mannen verzacht na de scheerbeurt de pijn met een bepaald smeersel of geurtje. After shave balsem en crème (vooral in de jongste leeftijdsgroep) vormen de grootste productcategorie. De moderne man (laten we hem maar geen metrosexueel noemen) schaamt zich er inderdaad steeds minder voor om mannencosmetica te gebruiken. Misschien d
at dat de opening is om van die dagelijkse sleur iets leuk(er)s te maken?

Productgebruik na scheerbeurt in %
Niets 43%
After shave 28%
After shave balsem 27%
Crème 12%
Eau de toilette/parfum 6%

 

Cursus scheren

Schaamrood
Bron: Internet 2006

Veel jongens en meisjes scheren hun schaamhaar omdat ze dit mooier vinden. Maar rode bultjes en ingegroeide haren verpesten vaak het resultaat. Over de beste methode lopen de meningen uiteen. Ik geef wat tips, maar je zult zelf moeten uitvinden wat voor jou werkt.
●  Neem vooraf een warm bad of een hete douche. 
●  Koel de plek af die je wilt scheren.
●  Gebruik scheerschuim (niet het schuim of gel dat is bedoeld voor gezichtshaar bij mannen!)  
●  Gebruik elke keer een nieuw scheermesje.
●  Scheer met de haarrichting mee. Dat verkleint de kans op rode bultjes, ingegroeide haren en een branderig gevoel. Een nadeel is dat het huidoppervlak iets minder glad wordt dan als je tegen de haarrichting in scheert. Je kunt het ook combineren: de eerste keer met de haarrichting mee, de tweede keer er tegen in.
●  Ga niet vaker dan twee keer over hetzelfde stukje huid. Zo voorkom je irritaties.

Er zijn verschillende manieren om je schaamhaar te verwijderen:
Nat scheren, definitief ontharen, elektrisch scheren, ontharingscrème en harsen.

Nat scheren:
Dit is de meest voorkomende methode en gaat als volgt: Eventueel eerst kort knippen van het schaamhaar. Gebruik een niet geparfumeerde scheergel (kan een hele boel jeuk schelen). Gebruik een goed scherp scheermes, houd de huid zo strak mogelijk (voorkomt wondjes). Scheer eerst met de haargroei mee en daarna tegen de haargroei in. Spoel regelmatig het scheermesje en steeds de huid goed nat en ingezeept houden. Na het scheren babycrème tegen luieruitslag gebruiken. Dit voorkomt irritatie en is niet geparfumeerd. Gebruik geen wegwerpmesjes, hiermee snijd je je veel sneller. Neem een scheermesje dat meerdere mesjes achter elkaar heeft voor het beste resultaat. Neem een mesje waar een strookje "rubber" een beschermend laagje biedt tussen de mesjes en je huid. Regelmatig schrubben van de geschoren huid kan irritaties en ingegroeide haartjes van het schaamhaar voorkomen.

 

Basisstijlen mannelijk gezichtshaar
Bron: Internet 2006

Hieronder vind je enkele basisstijlen voor mannelijk gezichtshaar, een beschrijving waaruit het onderscheid duidelijk wordt.

Het zgn. kin gordijn:
Menigeen van ons zal zich van TV nog Chriet Titulaer kunnen herinneren. De man die zich toelegde op de wetenschap, en vooral de ruimtevaart, en dit met zijn heerlijke zachte "g" toelichtte in zijn programma "de Wondere Wereld". Nog karakteristieker was zijn baardgroei. Dezelfde stijl die ook wordt gezien bij de Amish, een bevolkingsgroep in Amerika. Deze stijl is herkenbaar aan de haargroei die alleen aan de onderzijde van de kin mag voorkomen en de gehele kaaklijn volgt. Hoewel de Amish vaak nog steeds deze traditionele vorm dragen, zien we tegenwoordig meer en meer varianten tot zelfs een ultradunne lijn die zich tot de kaaklijn en kinomtrekt beperkt.

De sik: De sik is in de gehele geschiedenis in meerdere varianten steeds populair geweest. Hij is herkenbaar aan zijn beperking tot alleen het kingebied. Hij kan kort gedragen worden, maar ook lang en vol en wordt soms zelfs opgesierd met elastiek of spelden en verder gevlochten of in geometrische vormen gestyled. De moderne varianten zijn meestal kort en kunnen het hele kingebied vanaf de onderlip of uitsluitend de kinpunt bedekke

De sik met snor: Door een snor toe te voegen aan de sik verander je de gehele stijl waarmee net zoveel gevarieerd kan worden als met de sik alleen. Dus ook dit model wordt gezien in verschillende varianten van kort geknipt tot lang en vol, en gestyled in meerdere modellen. Maar ook dit model is aangepast aan de tegenwoordige tijd en wordt het meest gedragen in korte doorzichtige modellen.

De kleine baard (of het streepje): De kleine baard kan onmiddellijk herkend worden als de stijl die in de 50er en 60er jaren zeer populair was bij beatniks en jazz artiesten. Vroeger werd het streepje om overduidelijke redenen de kleine baard genoemd. Het wordt gekarakteriseerd door zijn beperking tot het gebied net onder de onderlip. Hij wordt in verschillende modellen toegepast, van kort tot lang en gestyled in diverse modellen. Moderne varianten worden meestal zeer kort en erg smal getrimd.

De krulsnor: Dit is slechts één van de twee stijlen waartoe we ons beperkt hebben om hier toe te lichten. In het geheel bekeken zijn snorren slechts variaties op een thema, gestyled en getrimmd, vol of kort. De krulsnor wordt gekarakteriseerd door het feit dat de haren lang genoeg moeten zijn om de uiteinden naar boven te kunnen krullen. Dit wordt meestal bereikt en vastgehouden door middel van een speciale styling wax. De hedendaagse snorstijlen zijn verder meestal kort tegen het gezicht en doorzichtig getrimmd, hoewel ik bij het boodschappen doen geregeld een man in de supermarkt zie wier krulsnor zo groot is dat hij voorbij zijn wangen komt. Om dit model te krijgen moet de man de krullen aan de uiteinden met speciale rollers (of een krultang) regelmatig opnieuw in vorm brengen, waardoor ze een sluitende, perfect ronde grote cirkel met een doorsnede van ongeveer 8 cm vormen en een kruldikte van ongeveer 4 cm. Ik kan je verzekeren dat elke keer als ik de man zie mijn ogen er naartoe getrokken worden en ik vraag mij stiekem wel eens af hoe de man slaapt.

De Chinese snor: De andere snorstijl die ik hier wil toelichten is de Chinese snor, ook wel de Fu Manchu snor genoemd. Deze naam is politiek gezien niet helemaal correct, maar komt voort uit de populaire film van de late 60er jaren "The many lives of Dr. Fu Manchu". De Chinese snor wordt gekarakteriseerd door zijn positie op de bovenlip en afhangende uiteinden langs elke zijde van de mond in de richting van de kaak. Moderne varianten tonen zich rond, vierkant, en worden in allerlei vormen aan de onderkant gestyled.

Bakkebaarden: Ik vertelde eerder dat je het gezichtshaar van een man in drie categorieën kunt verdelen vanwege de gebieden van het gezicht dat het bedekt. Eén stijl van het gezicht die nogal eens vergeten wordt wanneer men het over gezichtshaar heeft, is de bakkebaard (ook wel eens "bakkerbaard" genoemd, hoewel ze niets met een bakkerij te maken hebben, hooguit dat dit wellicht het restant van de baard van een bakker is, die de rest van de baard wegschoor om zichzelf niet te verraden bij het snoepen van het banket). In de 70er jaren werd de stijl van de bakkebaarden heel populair gemaakt door Elvis Presley, hoewel ze in de hele geschiedenis terug te vinden zijn. Bakkebaarden zijn te herkennen aan het feit dat ze in brede banen vanaf de haarlijn vlak voor de oren langs de wangen naar beneden groeien en meestal daar eindigen waar de kaaklijn hoekt, maar kunnen ook zo lang gedragen worden dat ze bijna de mondhoeken raken. Moderne bakkebaarden zijn meestal heel kort en dun geknipt.

Vriendelijke bakkebaarden: Deze stijl combineert de bakkebaard met de snor en vormt zo een vloeiende doorlopende lijn in het gezicht. Van oorsprong werd deze stijl gedragen in een brede volle baan gezichtshaar, maar tegenwoordig wordt hij korter en dunner getrimmd, hoewel deze lijn natuurlijk vele patronen kan volgen in zijn route over het gezicht.

De volle baard: De volle baard gezichtshaarstijl wordt gekenmerkt door het feit dat het alle drie de categorieën van mannelijk gezichtshaar - bovenlip, kin en bakkebaarden - in één model combineert. De volle baard wordt gewoonlijk slechts minimaal bijgewerkt, namelijk bij de hals, langs de liplijn en bij de wangen. Soms, echter, laten mannen met volle baarden deze uitgroeien en stylen hem in verschillende vormen, van tapse puntige vormen tot afgeronde volle bossen haar. De hedendaagse trend is kort tegen het gezicht en vaak gevormd met scherpe hoeken of patronen om het gezicht te accentueren.

Slot
Als je overweegt een baard, snor of bakkebaarden te nemen, of een verandering aan te brengen in het model dat je nu hebt, dan zul je via het internet vele stijlen kunnen terugvinden. Kijk er eens rond om andere foto´s van andere mannen te vinden met dezelfde gezichtstructuur als van jou en ontdek wat voor stijlen zij kozen en hoe hen dit staat. Als je er niet zeker van bent dat jij zelf een zelfde stijl kunt creëren, ga dan naar een haarstylist. De meeste stylisten zullen er plezier aan beleven jou die look te geven die je graag wilt.

Dikke van Dale
12de druk 1992

 1scheren [~ Eng. to shear. Lat. caro (vlees, eig. een afgesneden stuk). Gr. keirein (snijden)], I (overg.; schoor, h. geschoren), 1 (het hoofdhaar) afsnijden, knippen (thans nog in): (uitdr.) allen, alles over een kam scheren, zie bij kam; 2. (van de baardharen, soms ook van het hoofdhaar, en vervolgens van een persoon) tot op de huid afsnijden met een daartoe bestemd mes of instrument, resp. van de haren ontdoen: zijn baard scheren; daar is de kapper om u te scheren; zich scheren; een geschoren kin;(m. betr.t. een r.-k. geestelijke bij zijn priesterwijding) de kruin scheren; (uitdr., gew.) hij zal geen oude of hoge top scheren, zie bij top' (1); 3 (m.betr.t. dieren) het haar ervan kort afknippen: een hond, een paard scheren; schapen scheren, hun de wol afknippen; (uitdr.) hij heeft zijn schaapjes geschoren, hij is binnen, heeft zijn schaapjes op het droge;(uitdr.) hij zou de varkens wel willen scheren, hij zou wel overal munt uit willen slaan; (uitdr.) de varkens scheren, aan het kortste eind trekken; de paling scheren, de vinnen afsnijden, nadat de huid is afgetrokken; 4 (gewassen)  gelijkmatig kort afsnijden of besnijden: heggen, bomen scheren; de plat geschoren lindeboom; een geschoren palm; - kort afbijten: de lammeren scheren het gras: 5 de opstaande of uitstekende draden of haren van een weefsel gelijk afsnijden: laken scheren; geschoren fluweel; 6 (uitdr.) die waard scheert zijn gasten, laat ze te veel betalen, haalt ze het vel over de oren; -(uitdr.) hij laat zich geduldig scheren, hij betaalt maar, al overvraagt men hem nog zoveel; 7 volgens een rechte lijn bij hakken of bijsnijden;- (bij het maken van een rieten dak) het riet gelijkkloppen en -snijden; -(bouwk.) (m.betr.t. dakpannen) naar het beloop van hoek- of kilkepers afhakken; 8 (m.betr.t. platte steentjes) rakelings (en meestal snel) langs iets doen gaan of zich bewegen: steentjes langs het water scheren, kiskassen, keilen; de riemen scheren, ze naar achteren zwaaien, met het blad in horizontale richting, vlak langs het water; II (onoverg.; scheerde, h. gescheerd), 1 zich rakelings snel langs iets bewegen: de zwaluw scheerde langs het watervlak; het vliegtuig scheerde over de huizen; 2 zich snel bewegen, syn. schieten :de zwaluw scheert door de lucht; -(gew.) vertrekken; 3 (wederk.) (veroud.) zich snel verwijderen: (gewoonlijk in de geb. wijs) scheer je!, maak dat je wegkomt!, (ook) haast je!
2scheren
(overg.; schoor, h. geschoren) [van dezelfde basis als scheren (afsnijden)], 1 ordenen: (wev.) de ketting scheren, de draden ervan op de boom spannen, dit doek is op 36 m geschoren, het wordt 36 m lang geweven; (zeew.) een schip, de planken scheren, het beloop van de planken of platen ordenen; 2 spannen: een touw, een lijn scheren; 3 een touw in een blok scheren, het erdoor steken; een rakel scheren, de touwen zodanig stellen dat zij door de blokken schieten, en wel in de richtingen die zij moeten doorlopen; de takel samenstellen ;-de kabelaring scheren, die om het spil leggen.
3scheren (overg.; schoor, h. geschoren) [van Mnl. scherren (scherts)] (bijna uitsluitend nog gew.), 1 voor de gek houden, syn. bespotten: hoe is het? scheren wij elkaar?; (uitdr.) iem. scheren zonder zeep; 2 nabootsen, spelen voor-, optreden, doen als -: (uitdr.) de aap scheren, komedie spelen; (uitdr.) (de haan scheren.de baas spelen; (uitdr.) de bonte stier scheren, buitensporig pretmaken, de bloemetjes buiten zetten; (uitdr.) de gek, de zot scheren, voor gek spelen, gekheid maken, vgl. gekscheren; (uitdr.) de gek met iem. scheren, hem voor de gek houden; 3 (uitdr.) daar zat hij mee geschoren, lelijk mee in de war, verlegen; -(uitdr.} met iem. geschoren zijn, opgescheept, lastig gevallen.
4scheren (mv.) (nevenvorm van schaar, vanwege insnijdingen in de bladeren], (plantk.) plantje met zwaardvormige, gesleufde, doornig  getande, donkergroene bladen en witte bloemen, dat alg. in sloten en veenplasscn voorkomt (Stratites aloides). syn. krabbescheer.
5scheren, zie bij scheer'.

Limburgs dialect

scheerapparaat = sjaermesjien
scheerborstel = sjaersjotel
scheerkwast = sjaerbeusjtel
scheergerei = sjaergetuug
scheermes = sjaermets
scheermesje = sjaermetske
scheerriem = sjaerreem
scheerzeep = sjaerzeip
scheerwater = sjaerwater

De taal van borsthaar

Je borsthaar verraadt je inborst. Aanstichter is Stephen Paul die karakteranalyses uit uiterlijke kenmerken weet te poeren. Dat doet hij met behulp van deeeuwenoude Arabische leer, Firasa genaamd. Onlangs nam hij borsthaar onder de loep. Dit zegt je vachtje over jou (en je sexleven):
 

Aap

Karakter:
Je voelt je de King Kong sterk, altijd klaar voor actie.
Een geboren leider, dé gangmaker.
Sex:
Jij bent erg tevreden over je horizontale prestaties, helaas denkt je vriendin daar heel anders over!

Olifant

Karakter:
Een sociaal dier, dat ben je. Je hebt alles over voor vrienden en familie maar daarvoor wil je wel gewaardeerd worden.
Sex:
Ook in bed ben je royaal. Vrouwen zijn dan ook erg over je
te spreken.

Superheld

Karakter:
Getapte jongen, ledere week trap je 'n balletje met je vaste vrienden- club.
Sex
:

Je scoort bij de dames dankzij je vlotte babbel én vlugge vingers.
Helaas zijn niet alleen je vingers en je passes rap.

Ekokrijger

Karakter:
Een aanvaring ga jij niet uit de weg want jij bent eerkrijger(herrieschopper volgens anderen) die nooit zijn zachte kant laat zien.
Sex:
Jij prefereert 'n potje onstuimig stoeien boven een gevoelige vrijpartij

Dorpsplein

Karakter:
Cursus Yoga ?
Politiek bedrijven op gemeentelijk niveau? Je bent bereid van alles te proberen, als je maar mooie meiden tegen komt.
Sex:
Je communiceert
prima en maakt fysiek je beloftes waar.

Adonis

Karakter:
Je loopt geen etalageruit voorbij zonder even naar jezelf te kijken.
Sex:
Een player. Vrouwen zijn heerlijk, maar je bent er nog geen een tegengekomen die goed genoeg is om 'n relatie mee op te bouwen.

Borstmat

Karakter: Betrouwbaar en sociaal. Maar ook wat voorspelbaar en verlegen. Een stevig biertje helpt je over dat laatste heen.
Sex:
Een vrouw weet waar ze aan toe is met jou. Ze zien je dan ook als een perfecte echtgenoot.

Pornoster

Karakter:
Jij kent alles en iedereen. Privé en zakelijk lopen dan ook behoorlijk door elkaar heen bij jou.
Sex:
Jij bent op aarde
met een missie: zoveel mogelijk vrouwen bevredigen. En dat ga je doen ook